Wat is wat?

Bij Move-D kan je terecht voor bewegingsschool, kinderdans, predans, basisturnen, turntraining, breakdance, street dance/hip hop, zumba, jazz, modern jazz, modern, clip dance, aerobics, BBB, special gym, sanity mobile, Yoga, insanity, … We geven lessen voor zowel jong als oud.

Maar wat houdt welke les nu precies in? Welke groei heb ik binnen Move-d? Ontdek het hieronder.

Aerobics / BBBBAerobics is een vorm van lichaamsbeweging waarbij we verschillende combinaties herhalen op muziek. Het doel ervan is om meerdere elementen van fitness (kracht, flexibiliteit, uithouding en coördinatie) te verbeteren.
In het deel BBBB (borst-buik-billen-benen) versterken we ons lichaam via spieroefeningen. In deze les werken we onder andere aan de rompspieren (= core stability). Stevige rompspieren vergemakkelijken de dagelijkse bewegingen en kunnen ook rugklachten voorkomen.
BasisturnenBasisturnen wordt verdeeld in twee groepen: eerste en tweede leerjaar tijdens het eerste uur, derde en vierde leerjaar tijdens het tweede uur. Tijdens de lessen worden de beginselen van turnen aangeleerd. Dat wil zeggen: voorwaartse koprol, rugwaartse koprol, van een konijnensprong tot handenstand doorrollen, rad en grond oefeningen. De kinderen leren ook springen op de trampoline.

De turners moeten zelf het materiaal klaar zetten. Door dit te doen leren ze de juiste benamingen van de toestellen en hoe ze gebruikt worden. We starten altijd met het eerste niveau van een oefening. Na verschillende beurten mogen enkele kinderen overgaan naar het volgende niveau van die oefening. De leden krijgen uitdagingen naar eigen kunnen, en soms juist iets moeilijker om hen te stimuleren. Als de kinderen een bepaald niveau hebben behaald, kunnen ze doorverwezen worden naar turntraining op donderdag.

BewegingsschoolBewegingsschool omvat veel verschillende aspecten van beweging. Van kleuterdans tot turnoefeningen en van balgevoel tot bewegingsspelletjes. e nog zoveel meer. De kleuters krijgen creatieve dans- en bewegingslessen die op een fantasierijke manier de lichamelijke ontwikkeling bevorderen. Een kleuter ontdekt de wereld om zich heen en is daarbij constant in beweging.

We starten met bewegingsschool schoolgaande peuters waar een ouder z’n kind moet begeleiden. Vanaf bewegingsschool 1 (eerste kleuter) ontdekken de kleuters de bewegingswereld zelfstandig. Er is een mooie evolutie naar bewegingsschool 2 (tweede kleuter) tot uiteindelijk bewegingsschool 3 (derde kleuter). Met deze basis kunnen ze na het derde kleuter doorstromen naar predans, basisturnen of turntraining.

Door het grote aantal ingeschreven turners werd Bewegingsschool opgesplitst in twee groepen: Bewegingsschool A en Bewegingsschool B. Dit zijn twee IDENTIEKE lessen en er is geen niveauverschil.

ClipdanceClipdance is waarschijnlijk één van de meest gevarieerde dansstijlen die er bestaan. Het is namelijk gericht op de meest recente videoclips van Beyoncé, Ariana Grande, Sam Smith, Sia, enz. Maar er komt ook muziek aan bod van Prince, Amelie Poulin, Moulin Rouge, Grease, …
Clip Dance laat de danser zichzelf zijn op zijn of haar manier. Het is niet louter en alleen bewegen. Het gaat om het totale plaatje: moves, inleving en uitstraling. Het belangrijkste in deze les is dat de leerling zich amuseert!
InsanityDe naam zegt het al. Je kan je verwachten aan een insane workout. High impact intervaltraining met als enige tool: jouw lichaam. Water meebrengen is aangeraden en een handdoek kan ook geen kwaad! 🙂
JazzJazzdans is een dansstijl die invloeden heeft van klassiek ballet, maar gedanst wordt op populaire muziek. Bij deze dansstijl komt een groot stuk techniek kijken. Deze technieken worden opgebouwd vanaf het derde leerjaar (Jazz 1). Hier leren ze de basis van de dansstijl zoals houding en posities. Vanaf het eerste middelbaar kunnen ze doorstromen naar Modern Jazz. Daar wordt er verder gebouwd op de voorbije jazzjaren, maar komt er een invloed van moderne dans bij. Bij moderne dans is de muziek altijd de leidraad van de choreografie. Het gaat om de gevoelsmatige bewegingen, het ritme, de muziek en de uitstraling. Vanaf de leeftijd van 15/16 jaar of wanneer het dansniveau het toelaat, kan een lid naar Modern Advanced en/of naar Jazz Advanced overgaan. Dat zijn de hoogste niveaus die ze kunnen bereiken, ook volwassenen die een uitdaging willen, zijn welkom bij deze groepen.

Jazz Ladies is een volwassen groep waar de klemtoon op jazz ligt. Bij deze groep is plezier belangrijk.

Naast techniek zijn ook lenigheid en controle over het lichaam belangrijke aspecten binnen (modern) jazz. Hier wordt tijdens de lessen op geoefend door spierversterkende oefeningen.

ModernBij moderne dans is de muziek altijd de leidraad van de choreografie. Het gaat om de gevoelsmatige bewegingen, het ritme, de muziek en de uitstraling. Expressie in beweging en mimiek zorgen ervoor dat het publiek de dans begrijpt. Er wordt rekening gehouden de variatie in tempo en verplaatsing. In de lessen worden een heel aantal basistechnieken aangeleerd om de dans krachtiger te maken.
PilatesLow impact workout gericht op de core (stabiliteit, buik- & rugspieren, …) met controle en focus door middel van een rustige ademhaling. Dit gaat gepaard met rustige achtergrondmuziek.
PredansIn predans kunnen de kinderen van het eerste en tweede leerjaar proeven van dans. Ze zien tijdens het jaar enkele technieken van jazz dance, enkele moves van streetdance en hier en daar zal je wat clipdance, modern of misschien zelfs een trucje van breakdance zien. De kinderen leren tellen op de muziek, vrij bewegen, expressie te gebruiken, basisbewegingen, … Kortom de beginselen van dans. Dit alles wordt op een speelse manier aangebracht, het plezier in dans staat sterk centraal. Door predans te volgen hebben ze een goede basis om verder te kunnen gaan in verschillende dansstijlen.

Door het grote aantal ingeschreven dansers werd Predans opgesplitst in twee groepen: predans A en predans B. Dit zijn twee IDENTIEKE lessen en er is geen niveauverschil.

Sanity MobileBasisonderhoud van het lichaam op leuke achtergrondmuziek (veel jaren 80′ & 90′ muziek), low impact en dus geschikt voor jong, oud en daartussenin!
Special gymHier worden sportactiviteiten gegeven voor kinderen met een beperking in kleine groep. We voorzien activiteiten in Appollon, maar ook buiten het pand. Dit kan bijvoorbeeld gaan van paardrijden, een fotozoektocht door Deerlijk, … tot een wandeling met opdrachten in de Gavers.
Sport en spelDeze lessen bestaan uit loop-, spring-, conditionele, bal-, dans-, … vaardigheden. Voor ieder wat wils en iedere week iets anders!
Streetdance/HiphopStreetdance is een combinatie van techniek en choreografieën aanleren. De bewegingen komen los, stoer en luchtig over, maar vragen een grote controle over en goede kennis van het lichaam. De songs waarop wordt gedanst zijn meestal up tempo.
Bij het derde leerjaar tot en met het zesde leerjaar ligt de focus op techniek en ritmegevoel (Street 1 & 2). Vanaf het eerste middelbaar kunnen ze doorstromen naar Street 3. Daar wordt meer gelet op de synchroniciteit, uitstraling en inleving. Vanaf de leeftijd van 15/16 jaar of wanneer het dansniveau het toelaat, kunnen ze terecht bij Street Advanced en werken ze verder op de vorige groepen. Dat is dan het hoogste niveau dat ze kunnen bereiken, ook volwassenen die een uitdaging willen zijn welkom bij deze groep.
TurntrainingTurntraining is turnen naar een hoger niveau brengen. Na een korte inleidingsperiode worden er proefjes afgelegd om te kijken of je al dan niet onderlegd genoeg bent om deze lessen te volgen. De aandacht wordt in de lessen gevestigd op de details. Lichaamshouding, kracht, vormspanning, lenigheid en concentratie zijn een vereiste.
De groepen beginnen leeftijdsgericht, maar kunnen naar niveau toe aangepast worden. Er zijn doorgroeimogelijkheden, omdat de groepen aansluiten bij elkaar. Er wordt intensief gewerkt aan grondoefeningen en sprongen, met als extraatje een korte periode op de airtrack.
ZumbaDe zumbales kan best beschreven worden als een feestje. Op Latijns-Amerikaanse muziek en andere zomerhits gaan we volledig los. Regelmatig wordt een nieuwe choreo aangeleerd.